Thursday, October 1, 2009

Konsep LOVE - Penglihatan ( Visibility )

Pada kali ini saya akan sambung penulisan saya berkaitan Konsep LOVE iaitu V=Visibility atau Penglihatan. Sebelum saya menghuraikan apa yang di katakan penglihatan dalam pemanduan berhemat suka saya sentuh sikit mengenai Ops Sikap ke-20 yang bermula pada 13 Sept 2009 dan berakhir pada 27 Sept 2009 telah mengorbankan 261 orang.
Jumlah kematian yang dicatatkan itu bertambah berbanding Ops Sikap ke-19, yang diadakan sempena perayaan Aidilfitri tahun lepas iaitu sebanyak 208 kematian.Ops Sikap ke-20 ini diadakan bertujuan mengurangkan kemalangan jalan raya sempena sambutan Aidilfitri. Ia membabitkan kira-kira 2,000 penguatkuasa termasuk polis, bomba dan ambulans.

Apabila kita membaca dan menghayati laporan Ops Sikap ke-20 berbanding tahun sebelumnya meningkat seramai 53 kematian jalanraya. Satu jumlah yang besar juga. Namun segalanya berpunca daripada sikap pemandu kenderaan yg suka memandu laju, ego, sombong, menunjuk-nunjuk kehebatan kereta mereka, tidak mematuhi peraturan dan undang-undang jalanraya dan banyak lagi sikap negatif. Jika di senaraikan berjela-jela pun mungkin sekadar untuk perhiasan penulisan dan jarang ada keinsafan serta kesedarannya.

Di harap pada musim-musin perayaan pada tahun hadapan dan seterusnya tahun-tahun mendatang pemandu Malaysia mengubah sikap mereka dan pihak berkuasa menguatkan peraturan serta undang-undang jalanraya yang lebih ketat seterusnya dapat mengelak ataupun mengurangkan statistik kemalangan yang di paparkan tadi.


Penglihatan (Visibility) dalam bahasa mudahnya membawa pengertian komunikasi di antara pemandu dan pengguna jalanraya agar masing-masing melihat & di lihat semasa menggunakan jalanraya maupun lebuhraya.

Cara kita berkomunikasi adalah dengan menggunakan Hon, lampu, isyarat lampu dan tangan.
Saya ambil contoh apabila kita sedang memandu kereta dan sebelum hampir tiba di persimpangan kita melihat sebuah kereta di pandu dengan laju & kemungkinan pemandunya tidak berhenti di persimpangan. Jadi tindakan kita yang pertamanya kita kurangkan sikit kelajuan kereta dan nyalakan lampu besar/hon untuk memastikan pemandu tadi sedar kehadiran kita dan berhenti di persimpangan serta memberi laluan kepada kereta kita di laluan utama.

Kaedah yang di nyatakan kelihatan mudah dan senang di ikuti tetapi sesetengah atau ramai pemandu yang jarang atau tidak pernah mengamalkan "penglihatan" dalam pemanduan ini. Insya Allah jika kita semua dapat mengamalkan kaedah yang mudah ini dan senantiasa berhati-hati kemalangan dapat di hindarkan dan pemanduan kita menyeronokkan bukan pemanduan yang 'stress' atau tertekan.

Kita bersua lagi dalam Konsep LOVE - Laluan Selamat (Escape Route) dalam masa terdekat.Tq

No comments: