Wednesday, December 8, 2010

Kedudukan Kemalangan Jalanraya Berlaku....

Setiap hari kita akan terbaca berita, menonton televisyen maupun mendengar radio mengenai kemalangan maut atau kemalangan ringan berlaku di atas jalanraya. Keaadaan sedih dan pilu berlaku kepada keluarga yang terlibat. Terdapat banyak faktor kemalangan boleh berlaku terutamanya berpunca dari pemandu. 

Sebagai pemandu dan bakal pemandu kita perlu tahu beberapa kedudukan pelanggaran  yang perlu di elakkan daripada berlaku sebagaimana berikut :-

1) Dengan kenderaan di hadapan.
2) Dengan kenderaan di belakang.
3) Ketika memotong.
4) Ketika dipotong
5) Di persimpangan jalan.
6) Dengan kenderaan dari arah hadapan.
7) Jatuh Jambatan
8) Dengan pejalan kaki.
9) Terbabas Dalam Gaung.
10) Di persimpangan lampu isyarat.
11) Ketika Menukar lorong.

Kalau hendak di senaraikan banyak lagi yang kita boleh tulis tapi perkara yang paling penting kita mesti ada ilmu pemanduan, kemahiran dan pengalaman memandu yang baik dan sempurna untuk mengelakkan kecelakaan berlaku di atas jalanraya.

Saya ambil  contoh apabila kita hendak keluar dari persimpangan, sentiasa amalkan empat peraturan ini iaitu (1) Tahu arah - pastikan lorong yang betul
(2) Perlahankan kenderaan.
(3) Isyarat.- pastikan lampu isyarat di nyalakan samada kanan atau kiri.
(4) Berhenti & Bergerak dgn berhati-hati.- pastikan keadaan dari kanan, kiri atau hadapan selamat sebelum bergerak keluar dari persimpangan.

Selain daripada itu sentiasa kita amalkan peraturan 2 atau 4 saat, peraturan 12 saat, kawasan Blindspot, mengenalpasti Hidroplanning dan apa yang perlu di lakukan, penggunaan cermin sisi kiri kanan dan pandang belakang dan beberapa peraturan lain berkaitan.

Di harap sedikit sebanyak maklumat di atas dapat membantu anda memperbaiki cara pemanduan kita yang memandu semborono atau mantapkan lagi pemanduan anda yang telah tersedia memandu secara berhemat. Hingga jumpa lagi di lain tajuk.

No comments: