Friday, November 4, 2011

Kesesakan Punca Personaliti Berubah!!!


Satu artikel menarik untuk di baca dan di renungi oleh para pemandu kenderaan serta bakal-bakal pemandu kenderaan terutamanya di Malaysia mengenai sikap pemandu kita yang mempunyai dua personaliti iaitu jika tidak memandu kenderaan dan apabila memandu.

Memang realitinya apabila kita memandu di atas jalan raya terdapat dua golongan iaitu :-

1) Mereka yang memang kurang ajar serta samseng jalanan.

2) Sopan serta lemah-lembut di tempat kerja, rumah, tempat awam tetapi berubah personaliti kepada agresif dan ganas apabila berada dalam dan memandu kenderaan.

Satu kajian terperinci perlu dan wajib di laksanakan untuk meneliti serta mengkaji punca sikap yang timbul kepada pemandu kita dari pelbagai aspek agak dapat di ubati sebelum lebih parah lagi pada tahun-tahun mendatang. Mungkin dengan memperkenalkan hukuman yang lebih berat iaitu jika berlaku kemalangan maut atau parah dan terbukti cuai, pesalah di hukum penjara dan rotan seperti hukuman bunuh dan tidak boleh mengambil sebarang lesen memandu sepanjang hayatnya, di samping beliau perlu menanggung kos sara hidup mangsa atau keluarga mangsa sepanjang hidupnya atau mengikut nilai yang di tentukan mahkamah sebanyak RM 100,000 ke atas......
 

No comments: