Saturday, January 17, 2009

Sebagai Pemandu Berhemat

Saya sambung penulisan saya mengenai pemanduan berhemat. Setelah kita memahami dan mengerti mengenai konsep pemanduan berhemat iaitu cara kita memandu untuk mengelakkan kemalangan walaupun berpunca daripada kesalahan pengguna jalanraya lain.

Sebagai contoh katakan semasa kita memandu di jalanraya untuk ke tempat kerja, tiba-tiba ada sebuah motosikal dengan kelajuan yang tinggi memotong bas di hadapannya dan masuk jalan kita, sebagai seorang pemandu berhemah kita hendaklah memperlahankan kenderaan/kereta dan elak ke kiri jalan.Dengan demikian kita telah memberi ruang kepada penunggang motosikal tadi untuk bergerak ke hadapan tanpa berlaku sebarang kemalangan yang mengerikan.

Suka saya nyatakan di sini bahawa untuk menjadi seorang pemandu berhemah, kita bukan sahaja perlu mahir mengendalikan kenderaan seperti kereta, teksi, bas atau lori.

Seseorang itu perlu mempunyai tiga perkara atau elemen sebelum di gelar sebagai pemandu berhemah sebagaimana berikut :-

1) Pengetahuan (Knowledge)
2) Kemahiran (Skills)
3) Sikap (Attitude)

Ilmu Pengetahuan asas mengenai pemanduan berhemat telah di gubal dan di wajibkan oleh Kerajaan Malaysia untuk di ikuti tatkala seseorang ingin mengambil lesen memandu pada usia minimum 16 tahun untuk kelas motosikal dan 17 tahun untuk kereta. Di mana kita namakannya sebagai Kurikulum Pendidikan Pemandu (KPP). Antara kandungan yang di sampaikan dalam KPP ialah mengenai Panduan Peraturan Jalanraya, Konsep pemanduan berhemah, pengurusan ketegangan 'Stress Management" dan Undang-undang & Kesalahan Pemandu ( Merangkumi lesen memandu, kesalahan-kesalahan memandu dan hukuman-hukumannya di bawah akta pengangkutan jalan 1987 serta sistem kejara).

Selain daripada itu, ilmu pemanduan dari negara-negara lain di dunia boleh kita perolehi daripada laman web internet serta dengan mengikuti kursus-kursus 'advance' yang di anjurkan oleh beberapa syarikat pengangkutan dan institut memandu.

Manakala kemahiran pula, bakal-bakal pemandu yang memohon untuk mengambil lesen akan di ajar teknik-teknik memandu asas serta pemanduan berhemat daripada A hingga Z semasa mengikuti kursus dan latihan di institut memandu dan sekolah memandu. Seperti mengenali bagaimana melakukan pemeriksaan kenderaan secara harian, bulanan dan tahunan serta berkala, di samping bagaimana untuk menghidup dan mematikan kenderaan, perkara yang perlu di lakukan sebelum, semasa dan selepas memandu serta asas bagaimana untuk mendaki dan menuruni bukit, meletak kereta secara masuk belok, serta pusingan tiga penjuru.

Untuk memastikan pemandu yang akan memandu di atas jalanraya benar-benar berilmu, cekap dan kompeten mereka telah di uji dalam tiga bahagian iaitu bahagian 1 ujian teori berkomputer, bahagian 2 ujian 'Parking'
( mendaki dan menuruni bukit, meletak kereta secara masuk belok, serta pusingan tiga penjuru ) dan bahagian 3 ujian jalanraya.

Di samping ujian teori dan praktikal memandu, bakal-bakal pemandu juga telah di dedahkan dengan pengurusan tekanan (Stress Management) dan bagaimana mengetahui gejala-gejala tekanan dan cara menanganinya tatkala memandu serta di dedahkan agar mempunyai sikap positif, berhemah, berdisiplin, bertanggungjawab apabila berada di atas jalanraya.

Gabungan tiga perkara ini maka akan lahirlah sebagai seorang Pemandu yang berilmu, cekap, mematuhi peraturan & undang-undang jalanraya serta menghormati dan bertolak ansur terhadap pengguna jalanraya yang lain.

Pemandu berhemat akan sentiasa sabar, tidak mementingkan diri sendiri, bertimbangrasa serta sentiasa merancang perjalanannya. Akhir kalam, di harap sedikit sebanyak penerangan dalam blog ini dapat di kongsi bersama oleh para pembaca blog, kita jumpa lagi dalam masa terdekat.


1 comment:

Unknown said...

jika ade saman dan kene pergi makamah...sblom naek makamah tuu ingin mengambil lesen bole tak